Oldalak

2018. július 2., hétfő



„Föltámadott a tenger ...” – Országos vetélkedő a Debreceni Benedek Elek Általános Iskolában

Összefoglaló


A megnyitó




A Debreceni Benedek Elek Általános Iskolában e mottóval 16. alkalommal került sor az Emberi Erőforrások Minisztériuma támogatásával a már nagy hagyománnyal rendelkező országos komplex történelem és műveltségi vetélkedő megrendezésére. A vetélkedő témája volt az 1848-49-es forradalom és szabadságharc, a korszak híres személyei, az események az irodalom és a művészetek tükrében, továbbá Debrecen szabadságharc során betöltött szerepe. A versenyen az általános iskolák és a hatosztályos gimnáziumok 7-8. osztályos tanulói vettek részt 4 fős csapatokban dolgozva.

Iskolánk humán munkaközössége tizenhat éve rendezi meg az országos történelem és műveltségi vetélkedőt, amely egyre nagyobb méreteket ölt és országosan is ismertté vált. Az ország szinte minden megyéjéből - kis és nagy településekről Borsodtól Zala megyéig - érkeztek a versenyre nevezések. Vannak éve óta visszatérő iskolák és felkészítő tanárok, többek között a makói Református Általános Iskola, a lovászi Buda Ernő Általános Iskola és a budapesti XVIII. Ker. Táncsics Német Nemzetiségi Általános Iskola, akik minden évben versenyeznek az adott évfolyamos tanulóikkal. E tanévben a határon túlról, a szerbiai Kupuszinából is voltak versenyző csapataink. Természetesen Hajdú–Bihar megye is képviseltette magát több versenyző csapattal, amelyek közül az esztári Irinyi Károly Általános Iskola csapata az írásbeli fordulók során kiválóan szerepelt, s elsőként jutott a döntőbe. 
A versenysorozat decemberben kezdődött, 2 írásbeli forduló után került sor a döntőben is résztvevő legeredményesebb 12 csapat kiválasztására.  A verseny során a tanulók elsősorban történelem, emellett irodalom, zene, képzőművészet, korabeli tudomány- és technikatörténet témákban mérhették össze tudásukat, az adott korhoz kapcsolódva. A feladatok során felidéztük az 1848-as európai és a magyarországi forradalmak eseményeit, megidéztük a márciusi ifjakat, a szabadságharc hőseit, megemlékeztünk a dicső csatákról és a Debrecenhez kötődő 1849-es eseményekről is. A versenyző tanulók történelmi esszéket írtak, rejtvényeket, játékos feladatokat oldottak meg, tudósításokat készítettek egy korabeli újság számára. Emellett kreatív feladatokban, mint például csataleírás, térképkészítés, levélírás, a korszakot bemutató album vagy tabló készítése is jeleskedniük kellett. A tankönyveik mellett sokféle történelmi és irodalmi anyagból, lexikonokból, művészeti albumokból gyarapították ismereteiket, természetesen az internetes forrásokat és a Magyarország története TV-sorozat filmjeit is igénybe vehették a felkészülésükhöz. 
A döntőbe jutott 12 csapat további feladatokban mérhette össze tudását, s mutathatta be felkészültségét. Az írásbeli és az interaktív táblás feladatok között megismerhettük a csapatok iskoláit, települését, emellett sor került a kor híres személyeiről vagy eseményeiről szóló történetek előadására is. Valamennyi csapat kiválóan teljesítette a feladatokat, nekünk, rendezőknek is öröm volt látni a mintegy ötvenfős mezőny magas szintű felkészültségét, lelkesedését, s a felkészítő pedagógusok lelkes munkáját.

A csapatok munka közben


A sok kiváló csapat között is a legeredményesebbnek ez évben a makói Kálvin Téri Református Általános Iskola „Ómega” csapata bizonyult. 2. helyezést a szintén ugyanez iskola „Alfa” csapata, 3. helyezést a lovászi Buda Ernő Körzeti Általános Iskola „Lovászi huszárok” csapata ért el. Ők és valamennyi csapat és felkészítő tanár értékes könyv- és tárgyjutalomban részesült.  

A történelem vetélkedőhöz kapcsolódva minden évben sor kerül 1-4. osztályos tanulók részére országos Történelmi rajzpályázat, 5-8. osztályosok részére Történelem a számítógépen pályázat meghirdetésére is. A pályázaton résztvevő tanulók pályamunkákat, rajzokat, prezentációkat és kisfilmeket küldhettek be az adott témában, a versenykiírásnak megfelelően. Több száz színvonalas pályamunka érkezett az ország egész területéről, sőt Erdélyből. A pályázatok eredményhirdetésére és a díjkiosztóra a történelemvetélkedő megnyitóján került sor.

A díjazottak névsora illetve a vetélkedő bővebb bemutatása iskolánk http://benedekelekiskola.hu/index.html  illetve a vetélkedő https://benedekvetelkedo.blogspot.com honlapjain olvashatóak.


Gratulálunk valamennyi versenyzőnek, felkészítő kollégának és nem utolsó sorban a Benedek Elek Általános Iskola tantestületének, dolgozóinak és közreműködő tanulóinak a nagyszerű versenyért, a kiváló rendezésért!



Az 1-3. helyezett csapatok és felkészítő tanáraik

A cikket írta:
Tóthné Bulátkó Gabriella a Debreceni Benedek Elek Általános Iskola tanára - a versenyszervező team vezetője 

Összefoglaló a versenyekről - Benedek Krónika 2018

Sajtómegjelenés

A döntő eredményei


Döntős csapatok


















Kiállítás


















Várhidiné Harmati Erzsébet rajztanár munkája


Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése